Zdrowie

Dziś coraz więcej osób przywiązuje uwagę do jakości spożywanych produktów. Coraz częściej pojawiają się również akcje uświadamiające społeczeństwu, jak ważne jest zjedzenie drugiego śniadania.

Między śniadaniem a obiadem jest średnio 6 godzin przerwy. Tymczasem eksperci zajmujący się żywieniem podkreślają, że posiłki powinniśmy spożywać co 2–3 godziny. Rozwiązaniem jest zjedzenie przekąski lub drugiego śniadania. Ponieważ pierwsze posiłki zapewniają nam energię na cały dzień, drugie rozwiązanie jest lepsze i rekomendowane przez specjalistów. Sprawdź przykładowe propozycje drugich śniadań, które z powodzeniem możesz zabrać do pracy lub na uczelnię.


Pożywna kanapka – najprostsze rozwiązanie

Uważasz, że nie masz czasu, aby przygotować drugie śniadanie? To tylko wymówka, bo sama przyznasz, że zrobienie kanapki zajmuje raptem kilka minut. Jeżeli chcesz, aby przygotowana była pożywna i zdrowa, zrób ją, wykorzystując ciemne pieczywo. Nie zapomnij o białku – dobrym źródłem jest choćby kurczak. Aby kanapka była sycąca, dodaj również drobno pokrojone warzywa, np. pomidory, paprykę czy oliwki.

Lekka sałatka

Jeżeli myślisz o swojej sylwetce, to powinnaś ograniczyć ilość spożywanego pieczywa. W takiej sytuacji najlepiej sprawdzi się lekka sałatka. Nie musi być przy tym warzywna – możesz postawić na sałatkę owocową. Szczególnie latem masz spory wybór świeżych owoców – poza truskawkami sięgnij również po maliny, jagody i czereśnie. Pamiętaj też o soczystym arbuzie i pysznym rabarbarze, z którego możesz też zrobić orzeźwiający kompot.

A może naleśniki?

Kto powiedział, że do pracy nie możesz przynieść  naleśników? Wystarczy, że dzień wcześniej przygotujesz ciasto lub nawet zrobisz naleśniki. Aby były sycące i pyszne, dodaj do nich świeże owoce. Być może będziesz miała ochotę na naleśniki na słono – wówczas przygotuj mięsno-warzywny farsz. Takie drugie śniadanie da ci energię na wiele godzin.

Drugie śniadanie – a w co je zapakować?

Foliowe torebki nie są najlepsze, jeżeli chodzi o zapakowanie drugiego śniadania. Zamiast kupować je lub papier, pomyśl o wielorazowych lub jednorazowych pojemnikach. Wygodne opakowania, które łatwo zamkniesz i otworzysz, pozwalają prawidłowo przechować przygotowane śniadanie. Będzie ono pyszne i świeże, czyli takie, jak lubisz.

Praktyczne pojemniki o szerokiej gamie zastosowań, znajdzie w dziale opakowania do żywności na Coverisrigid.com.