Odżywianie

Zalet mięsa drobiowego jest bardzo wiele. Specjaliści do spraw żywienia szczególnie polecają jedzenie drobiu ze względu na jego wysoką wartość odżywcza.

Mięso kurczaka - dzięki delikatnym, drobnym włókienkom, z jakich jest zbudowane, oraz niskiej zawartości tłuszczu, stosowane jest w żywieniu kobiet ciężarnych i karmiących, dietach leczniczych np. chorobie wrzodowej, a także w różnego rodzaju zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego. Bogaty w pełnowartościowe białko drób jest również cennym składnikiem diet osób o dużej aktywności fizycznej oraz zawodowych sportowców.

Mięso z kurczaka pozwala na dostarczenie do organizmu dużych ilości pełnowartościowego białka, witamin oraz składników mineralnych takich jak cynk, żelazo oraz potas. Jedną z najważniejszych cech charakterystycznych drobiu jest niska zawartość tłuszczu, a w tym − co szczególnie istotne – niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych.

Mięso kurczaka polecane jest w diecie małych dzieci i rosnącej młodzieży, a także osób dorosłych i starszych. 

Na pewno każdy z nas zdaje sobie sprawę z różnic pomiędzy zwykłym przemysłowym brojlerem a kurczakiem zagrodowym. Warto jednak przypomnieć kilka najważniejszych z nich.

Brojler to przede wszystkim drób intensywnie tuczony specjalnie przeznaczony do produkcji przemysłowej. Podczas intensywnego tuczenia - trwającego od 35-40 dni wystarczy popełnienie drobnego błędu przez hodowcę, aby wartość odżywcza mięsa znacznie się różniła od wymaganego.

Kurczak zagrodowy oferowany przez drosed.com.pl - to zupełnie inny chów tzw. ekstensywny. Pasza stosowana podczas chowu jest to wyłącznie pasza roślinna, która est bogata w surowce mineralne i witaminy. Dłuższy chów drobiu w czystych ekologicznie regionach oraz specjalny sposób karmienia sprawiają, że kurczak zagrodowy jest zdrowszy, mniej otłuszczony i regularniej umięśniony niż zwykły brojler, a jego skórka jest cieńsza.

Więcej o kurczaku zagrodowym można przeczytać tutaj: drosed.com.pl/grupa_produktow/zagrodowy/