Z życia wzięte

W menu niemal każdej restauracji i kawiarni można znaleźć różne rodzaje kaw i napojów mlecznych. Podstawą tych ostatnich, bez względu na to, czy przygotowywane są na zimno, czy na gorąco, jest czarna kawa. Wybór jest naprawdę spory i bez względu na upodobania i indywidualne preferencje, każdy znajdzie coś dla siebie.

Zapewne każdy chociaż raz znalazł się w nieco kłopotliwej sytuacji, w której miałby ochotę na małą odmianę, ale nie wiedział, co oznaczają poszczególne nazwy kaw. Nie ma się co dziwić, niektóre brzmią naprawdę „egzotycznie”. Warto przyjrzeć się bliżej poszczególnym rodzajom najpopularniejszych napojów, a wszystko po to, by stać się w pełni świadomym konsumentem. A także po to, by od czasu do czasu zaserwować swojemu podniebieniu przyjemną i smakowitą odmianę. W poszczególnych zakątkach świata, odmiennie podchodzi się nie tylko do rytuału przyrządzania kawy, ale także do sposobów jej podania. Podstawową regułą, stosowaną z powodzeniem na całym świecie jest „zasada filiżanki”, która mówi, że w bardzo dobrym tonie jest podawanie napoju w naczyniu charakteryzującym się grubymi ściankami. Głównie dlatego, że idealnie trzyma ciepło, a to z kolei wpływa na większą satysfakcję klientów.

Najbardziej klasyczną kawą, której wręcz nie trzeba nikomu przedstawiać, jest oczywiście espresso. Mniej zorientowani, mówią zazwyczaj „expreso”, a to określenie kojarzy się im z szybkością przygotowania lub po prostu kawą, którą można wypić w mig jednym haustem. Jest to oczywiście mylne porównanie, wynikające po prostu z niedoinformowania. Nazwa tej kawy wywodzi się od włoskiego słowa espressivo, oznaczającego wyraźny lub wyrazisty. Jest to bez wątpienia strzał w dziesiątkę, bo trudno znaleźć słowo, które opisywałoby ten rodzaj kawy trafniej. Espresso jest pewnego rodzaju bazą, dzięki której możliwe jest przygotowanie pozostałych napojów, w tym napojów mlecznych. Gdy jest przyrządzone według prawidłowej receptury, to charakteryzuje się głębokim aromatem i orzechową, gęstą pianką powstającą na jego powierzchni. Podaje się je w niewielkich filiżankach, których pojemność nie przekracza 70ml. Dostępne jest także w nieco innych wersjach, odpowiednich dla osób, które wolą bardziej lub mniej intensywne doznania smakowe. I tak np. espresso lungo przypadnie do gustu osobom, dla których smak klasycznego espresso jest zbyt wyrazisty. Lungo to tzw. przedłużone espresso, czyli przygotowane z użyciem większej ilości wody. Jego przeciwieństwem jest espresso ristretto, czyli skrócone, najbardziej skoncentrowane i przygotowywane z zastosowaniem niewielkiej ilości wody.

Jedną z najbardziej popularnych kaw jest oczywiście cappuccino. Według starych opowieści zostało ono wymyślone przez mnichów i nazwane właśnie na ich cześć. A uściślając, chodzi głównie o jego kolor. Barwa brązowo-biała to nic innego jak ubarwienie habitu kapucynów. Podobnie jak inne napoje mleczne, tak samo i cappuccino trudno przygotować w domowych warunkach. Zwłaszcza wówczas, gdy nie posiada się odpowiedniego sprzętu. Na szczęście w dzisiejszych czasach dostępne są ekspresy do kawy ranking wartomiec.pl, które umożliwiają przygotowanie tego napoju za dotknięciem jednego przycisku. Kawa ta składa się w równych częściach z espresso, podgrzanego mleka i oczywiście tak uwielbianej przez kawoszy, puszystej mlecznej pianki. We Włoszech napój ten pije się tylko rano lub wczesnym popołudniem. Idealnym dopełnieniem tego rodzaju kawy jest słodki przysmak, np. rogalik lub bułeczka z dżemem. Gdy pianka tego specjału posypana jest czekoladą lub cynamonem, to odnosi się wrażenie, że nic więcej do szczęścia nie jest potrzebne. Zamówienie tej kawy w porze innej niż wyżej wymienione może wprawić rodowitego Włocha w niemałe zdziwienie. Podobnie jak w przypadku espresso, cappuccino także dostępne jest w różnych wersjach, mocniejszej i lżejszej. Cappuccino chiaro to delikatna wersja, podawana z bardzo dużą ilością mleka. Jej przeciwieństwem jest cappuccino scuro, czyli duża ilość kawy i stosunkowo niewielka ilość mleka. Równie popularne, szczególnie w okresie letnim jest cappuccino freddo. A wszystko dlatego, że podawane jest na zimno. Przed zaserwowaniem tradycyjne cappuccino miesza się z kostkami lodu w shakerze i w ten sposób powstaje idealnie schłodzony, pobudzający napój.

man 791049 1280

Uwielbiana, nie tylko z powodu walorów smakowych, ale także wizualnych jest kawa latte. Podaje się ją w wysokich, z reguły przezroczystych szklankach. Dzięki temu cały napój prezentuje się niezwykle efektownie. Celowo zostało użyte wyrażenie „z reguły”, albowiem Francuzi podają tę kawę w miseczkach. Może się to wydawać nieco dziwne, ale biorąc pod uwagę fakt, że maczają w tej kawie rogaliki, można się utwierdzić w przekonaniu, że jest to po prostu praktyczne. Natomiast będąc we Włoszech, należy pamiętać, by zamawiając tę kawę powiedzieć cafe latte, a nie latte. W przeciwnym razie zostaniemy poczęstowani samym mlekiem. Kawa ta, podobnie jak wcześniej wymienione cappuccino również występuje w wersji freddo.

Osoby, które uwielbiają kawę w dużych ilościach, powinny być zadowolone z kawy o nazwie macchiato. Zamawiając ten napój, otrzymuje się naprawdę sporą porcję kawy, składającą się z trzech warstw. Na samym dnie jest mleko, na środku espresso, a na samej górze delikatna, mleczna pianka. Kawa ta charakteryzuje się delikatną nutą, zapewne dlatego, że dużą jej część stanowi po prostu mleko. Serwowana jest w wysokich, przezroczystych szklankach z uszkiem. Sposób jej przygotowania jest równie ciekawy, jak jej wygląd, a wszystko dlatego, że espresso wlewa się do szklanki na samym końcu. Samej pianki jest z kolei bardzo niewiele. Zapewne dlatego, że słowo macchiato oznacza splamiony. Można więc przypuszczać, że kawa ta jest splamiona niewielką ilością mlecznej pianki.

Miłośnicy nieoczywistych smaków powinni spróbować cafe noisette. Dla odmiany ten specjał wywodzi się ze Szwajcarii. Elementem przewodnim tego napoju jest wiśniówka. Przygotowanie jest banalnie proste i polega na przygotowaniu mocnego naparu i ozdobieniu go bitą śmietaną. Całość skrapla się aromatyczną wiśniówką. Dodatki te doskonale niwelują gorycz mocnej kawy.

rodzaje kaw

Pomysłowością wykazują się także mieszkańcy Austrii. Proponują oni napój zwany Wiener Melange. Jest on przyrządzony na bazie espresso, z dodatkiem bardzo gorącego mleka. Na jego powierzchni, dokładnie w centralnym punkcie umieszczony jest kleks mlecznej piany. Czasem można też spotkać Melange, z dodatkiem gorącej czekolady. Całość posypana jest dużą ilością startej, gorzkiej czekolady.

Jak widać, każdy napój może być pyszny, jeśli jest przygotowany z zastosowaniem tradycyjnych, wyjątkowych receptur. Podróżując po świecie, można się natknąć na prawdziwe kawowe perełki. Niestety, większość z nich bardzo trudno przygotować samodzielnie. Nie ma jednak tego złego, od czasu do czasu można odwiedzić klimatyczne kawiarnie wyposażone w ekspresy do kawy. Jest to bowiem miła odmiana i okazja nie tylko do delektowania się każdą kroplą kawowej doskonałości, ale także doskonała sposobność do zawarcia nowych, ciekawych znajomości.

Autor tekstu: Agnieszka Kalicka