19
Cz, Paź

Zdrowie

Ludzie coraz baczniej zaczynają zwracać uwagę na to co jedzą. Jedną z popularniejszych ostatnio diet jest tzw. dieta bezglutenowa. Oto kilka informacji o których warto wiedzieć, jeśli zamierzacie na nią przejść.

Jeżeli chcemy uzyskać smukłą linię i poprawić swoje ogólne samopoczucie, to ważnym krokiem w tym kierunku będzie zachowanie odpowiedniej diety. Ludzie mieszkający i pracujący w dużych miastach ze względu na wiele obowiązków zawodowych i pośpiech, coraz częściej korzystają z usług wyspecjalizowanych firm cateringowych. Oferty cateringu dietetycznego bardzo łatwo można znaleźć wpisując do wyszukiwarki internetowej hasło catering dietetyczny warszawa. Prowadząc tego typu biznes, na pewno dobrą decyzją będzie zatrudnienie profesjonalnego biura rachunkowego. Oferty takich usług znajdziemy w Internecie szukając frazy biuro rachunkowe warszawa.

Gluten występuje w zbożach takich jak pszenica, żyto, orkisz, jęczmień, pszenżyto - za wyjątkiem ryżu i owsa, chociaż owies ze względu na zanieczyszczenia jego upraw zbożami glutenowymi, też może prowadzić do nietolerancji pokarmowej. W diecie bezglutenowej podstawą jest wykluczenie z potraw glutenu, który jest białkiem. Alergia na gluten należy do alergii pokarmowych – w przeciwieństwie do celiakii, która ma podłoże autoimmunologiczne. W alergii pokarmowej istnieje szansa na osłabienie objawów, a nawet ich całkowite ustąpienie. W diecie bezglutenowej używamy produktów z mąki kukurydzianej, ryżowej, sojowej, gryczanej, komosy ryżowej, prosa i amarantusa. Zboża glutenowe nadają się do spożycia, ale po odpowiednim ich przetworzeniu. W menu można uwzględnić kaszę jaglaną, siemię lniane, ziarna słonecznika, orzechy, soczewicę, ciecierzycę, sezam i bezglutenowy owies. Dla pewności, że te produkty naprawdę pozbawione są glutenu, należy kupować żywność z licencjonowanym znakiem przekreślonego kłosa, gdyż nad nią ma pieczę organizacja chorych na celiakię. Kupując żywność, szczególną uwagę należy zwracać na etykiety, ponieważ gluten jest ukryty w wielu wyrobach, a jego zadaniem jest nadawanie odpowiedniej konsystencji. Dodaje się go do wędlin, zup w proszku, ryb w puszkach, dań gotowych, sosów i wyrobów garmażeryjnych. Nie są od niego wolne lody, napoje, jogurty, owoce i warzywa z puszki i mrożone. Mąką posypuje się suszone owoce, żeby się nie sklejały. Gluten występuje także w postaci hydrolizowanego białka roślinnego i w postaci słodu jęczmiennego dodawanego do płatków śniadaniowych. Znajdziemy go również w niektórych preparatach do odchudzania, preparatach wielowitaminowych, lekach, niektórych aromatach i w cukrze waniliowym. Należy uważać na glutaminian sodu, skrobię modyfikowaną (z pszenicy) i syrop glukozowo – fruktozowy, również z pszenicy. W wódkach kolorowych ukrywa się pod postacią barwników, aromatów i innych dodatków. Przed przejściem na tę dietę warto zasięgnąć porady dietetyka, aby nie doprowadzić do niedoborów składników odżywczych.