Odżywianie

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że długowieczność Japończyków, w dużej mierze ma swoje korzenie właśnie w ich sposobie odżywiania. Japończycy spożywają bowiem bardzo duże ilości ryb jak również owoców morza, a poza tym, nie stronią od szeroko rozumianej aktywności fizycznej. Tym samym, warto zaznaczyć, ze jeśli chodzi o wiek, którego są w stanie dożyć, nie bierze się on znikąd. Do Europy, kuchnia japońska przywędrowała już dość dawno temu, jednakże dopiero teraz, przynajmniej w Polsce, zyskuje ona na popularności. Dlaczego tak się dzieje?

 

Przede wszystkim – nowe smaki

To, co dla Europejczyków jest swego rodzaju wartością dodaną, jeśli mowa o kuchni japońskiej, to przede wszystkim inne smaki. Składniki, takie jak chociażby wasabi, czy marynowany imbir – to nie jest coś, co spożywamy codziennie. To inny smak, nowy smak, który jednak bardzo spodobał się Europejczykom. Co więcej, jeśli mówimy np. o sushi, to także możliwość spróbowania czegoś nowego. Bo, umówmy się, nie codziennie spożywamy paluszki surimi, czy też wędzonego łososia, lub też – rybę maślaną. A właśnie te składniki, w dużej mierze wchodzą w skład wypełnienia rolek sushi. W przypadku, jeśli mówimy o ramen – miso, czyli tradycyjnej zupie kuchni japońskiej, która może przypominać nasz polski rosół – wszak jest to bulion z kluskami. Niemniej jednak, robiony jest on wedle bardzo specyficznej receptury, a co za tym idzie – ponownie – mamy nowy smak. W ramenie znajdziemy np. kawałki wieprzowiny, czy kurczaka, jak również kiełki soi, kukurydze, czy jajko marynowane w sosie sojowym.

Kuchnia japońska jest zdrowa

W związku z tym, ze kuchnia japońska to w dużej mierze świeże warzywa, jak również owoce a także sycące i rozgrzewające wywary, nie ma żadnych przeszkód, aby uznać ją za zdrową. Ryż, który jest bazowym składnikiem sushi, działa oczyszczająco na jelita, a także stanowi zdrowy „wypełniacz” - z pewnością jest bardziej lekkostrawny, niż np. ziemniaki czy kasza. Z racji wykorzystania takich, a nie innych składników, śmiało możemy śmiało uznać kuchnię japońską za zdrową i lekkostrawną.