Czy wiesz, że...

Jeden z najbardziej wykwintnych trunków należy wybierać w oparciu o właściwą wiedzę. Jest kilka rodzajów szkockiej whisky, które opracowano nie bez powodu. Ma to przede wszystkim znaczenie różnego, lecz tak samo doskonałego smaku.

Różnica pomiędzy szkocką whisky a irlandzką whisky

Whisky przede wszystkim by zasłużyć na swe miano musi przeleżeć w beczkach minimum trzy lata. Jęczmień wykorzystywany do produkcji tej whisky jest wędzony w torfowym dymie, dzięki czemu szkocka ma ziemisto-dymny posmak. Szkoci destylują whisky dwukrotnie. W Irlandii do produkcji whisky stosuje się jęczmień i jego słód. W tym kraju nie robi się etapu wędzenia, jednakże tak jak w Szkocji, whisky dojrzewa minimum 3 lata w dębowych beczkach.

Główna różnica pomiędzy tymi gatunkami polega na procesie destylacji. Irlandzka whisky jest trzykrotnie destylowana. Jest ona również popularna i zaliczana do bardzo dobrych gatunkowo trunków alkoholowych, jednakże szkocka whisky to najbardziej popularna whisky, która jest znana na całym świecie, a jej gatunki królują w sklepach alkoholowych na najwyższych półkach. Szkocka whisky jest uważana za sztukę w produkcji alkoholi.

Blended whisky szkocka

Jak sama nazwa wskazuje w przetłumaczeniu na język polski, jest to whisky mieszana. Powstaje w połączeniu kilku lub nawet kilkunastu różnych gatunków szkockiej whisky. Im tańsza whisky, tym mniejszy w niej udział procentowy whisky słodowej i tym młodsze destylaty użyte zostały do jej produkcji. W wyniku mieszania ("blendowania") składników o różnej charakterystyce (torfowość aromatu, słodycz, barwa i inne) uzyskuje się produkt dobrej jakości prościej niż w przypadku whisky typu single malt. Warto również podkreślić, ze istnieje takie pojęcie jak ‘’kupażowanie whisky’’. Polega to na wąchaniu sporządzonej mieszanki i tylko na podstawie powonienia mistrzowie kupażowania są w stanie określić czego danej mieszance brakuje.

Po sporządzeniu mieszanki zostaje ona przelana do beczek na kolejne miesiące po to, by poszczególne składniki nabrały harmonii i "przegryzły się’’, po czym następuje czas na butelkowanie. Osoby zajmujące się kupażowaniem szkocka whisky, dzięki swoim umiejętnościom spowodowali popularność whisky mieszanej, która w wielu krajach jest bardzo popularna. Uważa się, że kupażowanie whisky, dzięki czemu powstaje blended whisky to nie lada sztuka. Warto również dodać, że nazwy whisky blended pochodzą często od nazwisk właścicieli wytwórni, co podkreśla ich wkład do stworzenia wykwintnego trunku.