22
So, Wrz

Zdrowie

Wszyscy powinniśmy mieć nadzieję, że moda na zdrowie nigdy nie przeminie, i że coraz więcej osób ulegnie fascynacji tym nowym trendem. Jeszcze niedawno termin „dieta” kojarzył się nam wyłącznie z odchudzaniem albo elementem specjalistycznej terapii. Dzisiaj moda na zdrowie to styl życia, to ciekawość własnego organizmu, to droga do przeciwdziałania otyłości i chorób cywilizacyjnych współczesnego społeczeństwa.

 

Moda na zdrowie

Moda na zdrowie pojawiła się w Polsce stosunkowo późno. Gdy u naszych zachodnich sąsiadów świetnie funkcjonowały już sklepy ze zdrową żywnością, my cały czas zachwycaliśmy się fast foodami globalnej marki. Gdy świat ogarnął kryzys i okoliczności zmusiły nas do oszczędniejszego życia przypomnieliśmy sobie o straganach i targach, gdzie można było kupić żywność za połowę ceny przemysłowych półproduktów.

W efekcie mody na zdrowie nasze dzienne menu mocno się zmieniło. Pojawiły się w nim warzywa i owoce, na parapetach okien i w przydomowych ogródkach znalazły swoje miejsce zioła. Zdecydowanie ograniczyliśmy spożycie mięsa, wróciliśmy do robienia przetworów, ponieważ zimą też chcemy jeść zdrowe produkty. W kuchennych szafkach pojawiły się kasze, nasiona, pełnoziarnista mąka i makarony, czy płatki zbożowe. Odkryliśmy na nowo groch, fasolę i cieciorkę. Według statystyk sieciowych wyszukiwarek, co miesiąc 9 mln osób poszukuje w sieci przepisów i informacji dotyczących gotowania, a z tego 2,5 mln robi to w sposób systematyczny. Wielką popularnością cieszą się też wszelkie produkty, zawsze uznawane jako wyjątkowo zdrowe, ale wcześniej kojarzone z tylko z dietą medyczną. Do takich właśnie produktów należy mleczko pszczele.

Kilka słów o mleczku pszczelim

Mleczko pszczele to niezwykle wartościowa wydzielina z gruczołów pszczół, klasyfikuje się ją przede wszystkim jako substancję, która stymuluje układ immunologiczny do działania, czyli w konsekwencji wzmacnia nasz organizm i zwiększa jego odporność. Zaraz obok pyłku pszczelego i pierzgi jest jednym z najbardziej popularnych produktów pszczelich.

Jednocześnie mleczko pszczele jest wartościowym stymulantem ośrodkowego układu nerwowego, ponieważ w jego skład wchodzi acetylocholina, która należy do jednego z najważniejszych neuroprzekaźników pobudzających. Suplementacja acetylocholiną poprawia kondycję naszego układu nerwowego, ponieważ nasila się produkcja neuronów, a jednocześnie mleczko kontroluje procesy różnicowania się komórek macierzystych w naszym mózgu. Innym obszarem naszego organizmu, na który pozytywnie oddziałuje mleczko pszczele jest układ pokarmowy. Mleczko pszczele, zaraz obok pyłku pszczelego i pierzgi, jest jednym z najbardziej popularnych produktów pszczelich. Miód oraz produkty pszczele stanowią bogactwo, które daje nam natura, dlatego korzystajmy póki czas!

Właściwości antyoksydacyjne mleczka pszczelego

Badania, jakim poddano mleczko pszczele, wykazały, że posiada ono silne właściwości antyoksydacyjne. Przypomnijmy, że antyoksydanty to związki, które mają za zadanie zneutralizować szkodliwe działanie procesów metabolicznych zachodzących w naszym organizmie. Antyoksydantami są różnego rodzaju substancje mineralne, witaminy czy enzymy. Dlaczego to takie ważne? Ponieważ w trakcie wewnętrznych przemian zachodzących w komórkach powstają aktywne formy tlenu, które przyczyniają się do rozwoju wielu chorób, w tym nowotworowych. Aktywne formy tlenu, czyli wolne rodniki uszkadzają i niszczą komórki. Aby zapobiegać tym procesom, nasza dieta powinna być bogata w antyoksydanty, właśnie taką substancją jest mleczko pszczele, które skutecznie redukuje stres oksydacyjny i przeciwdziała utlenianiu się lipidów. Mleczko pszczele chroni nasze DNA przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników ograniczając tworzenie się mutacji naszego materiału genetycznego, niwelując w ten sposób ryzyko powstawania wielu chorób.

Nasz organizm przez wiele lat swojego prawidłowego funkcjonowania potrafi samodzielnie poradzić sobie z wolnymi rodnikami neutralizując je. Jednak z wiekiem ta równowaga powoli ulega zaburzeniom i w pewnym okresie życia nie jest on w stanie poradzić sobie bez pomocy z zewnątrz. A taką pomoc może otrzymać właśnie poprzez suplementację mleczkiem pszczelim.

Mleczko pszczele i wieczna młodość

Warto też pamiętać, że antyoksydanty nie tylko chronią nas przed wieloma chorobami, w tym cywilizacyjnymi, ale działają też pozytywnie na naszą urodę przeciwdziałając starzeniu się skóry, które wynika m.in. właśnie z uszkodzeń łańcucha DNA przez wolne rodniki tlenowe. Aby zneutralizować proces starzenia się, a raczej spowolnić go, konieczne jest dostarczanie organizmowi przeciwutleniaczy. Te cechy mleczka pszczelego wykorzystuje się w kosmetyce, przede wszystkim do produkcji preparatów przeznaczonych do odbudowy skóry. Kosmetyki z zawartością mleczka stymulują metabolizm komórkowy i pracę gruczołów łojowych. Nadają się do każdego rodzaju skóry, ponieważ ich działanie jest obiektywnie korzystne szczególnie w obszarze nawilżania i uelastyczniania skóry. Mleczko pszczele działa tak intensywnie, że wykorzystywane jest też w dermatologii, głównie jako środek przeznaczony do leczenia trudno gojących się ran, odleżyn czy oparzeń.