Zdrowie

Naukowcy z całego świata dowodzą, że kuzynka popularnej jagody - borówka amerykańska jest jednym z najzdrowszych owoców na świecie. Borówka amerykańska, zwana też borówką wysoką, to kuzynka popularnej czarnej jagody leśnej ale już dawno ją prześcignęła w zdrowotnym rankingu.

Ciemnoniebieskie owoce borówki cenione są na całym świecie nie tylko za smak, ale też z powodu wyjątkowo korzystnego wpływu na organizm. Jakie wartości odżywcze mają borówki amerykańskie, jakim chorobom zapobiegają?

Borówki amerykańskie zawierają wyjątkowo duże ilości antocyjanów, które znacznie poprawiają wzrok. Z tego powodu zaleca się ich spożywanie kierowcom, pilotom oraz osobom spędzającym czas przed komputerem. Japońscy pracownicy biurowi słyną z picia dużych ilości borówkowego soku, który zapobiega nadmiernemu zmęczeniu oczu. Ekstrakt z borówki dodaje się do kropli i tabletek służących regeneracji gałki ocznej.

Spożywanie dużych ilości borówki amerykańskiej przyspiesza regenerację zniszczonych komórek nerwowych, a nawet pobudza wytwarzanie nowych. Pozwala to zachować dobrą pamięć, opóźnić procesy starzenia i utrzymać ładną cerę, czemu sprzyjają także zawarte w borówkach witaminy - A i C. Ponadto borówki amerykańskie zawierają garbniki, które zwalczają bakterie i blokują toksyczne produkty przemiany ich materii. Borówki wiążą toksyny i metale ciężkie, dzięki czemu są bardzo pomocne w detoksykacji organizmu, a zawarta w nich wyjątkowo duża ilość drobnych nasionek przyspiesza przemianę materii. Błonnik i pektyny wspomagają zaś procesy trawienne.

Borówka amerykańska to także profilaktyka chorób serca i zapobieganie zakrzepicy. Przeprowadzone badania wskazują, iż owoce borówki amerykańskiej są bogatym źródłem fitoestrogenów (hormonów roślinnych), dzięki czemu zapobiegają arteriosklerozie i chorobom układu krążenia. Uszczelniają naczynia krwionośne, uelastyczniają je i poprawiają przepuszczalność naczyń włosowatych. Obniżają zbyt wysokie ciśnienie krwi i ją "oczyszczają" zmniejszając poziom złego cholesterolu, a jednocześnie zwiększając poziom tego dobrego.

Borówki amerykańskie wykazały najwyższą jak dotąd aktywność antyoksydacyjną spośród czterdziestu uwzględnionych w testach owoców. Czyni je to doskonałym składnikiem diety zalecanej przy przeciwdziałaniu nowotworom. Zawarty w nich kwas foliowy skutecznie chroni przed rakiem macicy. Występujący w borówkach kwas egalowy hamuje natomiast rozwój nowotworów płuc, krtani i przełyku.

Borówka chroni układ moczowy. Dzięki zawartości proantycyjanin borówka uniemożliwia bakteriom odpowiednie przyleganie do ścian przewodów moczowych i tym samym powoduje ich szybkie wypłukanie z cewki moczowej. Dzięki temu stanowi doskonały środek zapobiegający bolesnym i przykrym infekcjom. Picie soków lub koktajli z borówek pomaga prędko zapomnieć o uciążliwym, dotykającym szczególnie kobiet, zapaleniu pęcherza moczowego.

Zarówno świeże owoce borówki, jak i wyciągi z jej suszonych liści zawierają substancję czynną zbliżoną działaniem do insuliny. W naturalny sposób reguluje ona poziom cukru we krwi.

Warto dodać, że borówki stanowią bogate źródło pierwiastków mineralnych, takich jak cynk, miedź, mangan, żelazo, witamina C, A, B i PP. Dzięki temu wykazują silne właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Leczą kaszel oraz infekcje układu oddechowego, zaleca się ich spożywanie w okresie jesiennym, gdy narażeni jesteśmy na przeziębienia i choroby przenoszone drogą kropelkową.

Dlaczego więc nie skorzystać z ogromnego wachlarza odżywczych właściwości, jakie zapewnia nam ten "błękitny klejnot"? Zapraszamy do odwiedzenia strony www.borowka.pl i zapoznania się z ofertą Złotej jagody – jednego z zaufanych producentów tego owocu oraz szkółki i plantacji borówki.