Odżywianie

Współczesny trend opiewający w zdrową żywność zyskuje coraz większą popularność nie tylko w krajach zachodnich, ale również w Polsce. Sklepy oferujące alternatywne substytuty produktów żywnościowych zyskują całe rzesze klientów. Nie bez znaczenia jest tutaj także rola dietetyków. Przyczyniają się oni do wzrostu świadomości ludzi i popularyzują zdrowy tryb odżywiania. Zachęcają do odważnych zmian w codziennym menu, argumentując to przede wszystkim lepszą kondycją zdrowotną i poprawą jakości samopoczucia. Rola alternatywnej żywności rośnie, a doskonałym przykładem produktu łączącego w sobie ważne właściwości odżywcze i niebanalne zastosowania kulinarne są płatki jaglane.

Fundamentalna rola kaszy jaglanej

Płatki jaglane to produkt powstały na bazie kaszy jaglanej. Zanim opiszemy walory tytułowego produktu warto w kilku zdaniach wspomnieć o ważnej roli kaszy. Kasza jaglana pochodzi od łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Ze względu na sporą zawartość tłuszczów nie wolno jej długo przechowywać. Do stosunkowo krótkiego terminu przydatności przyczynia się także wysokie pochłanianie wilgoci oraz zapachów obcych. Nazwa kaszy pochodzi od prasłowiańskiego słowa – „jagła” oznaczającego – proso.

Zastosowanie kulinarne kaszy jaglanej

Kasza jaglana będąca podstawą płatków jaglanych posiada szerokie i co ważne – uniwersalne zastosowanie kulinarne. Kaszę warto gotować w wodzie zmieszanej w stosunku 50%/50% z wodą, bowiem zyskuje ona wówczas delikatniejszy smak i subtelniejszą strukturę. Ugotowana ”na sypko” stanowi fantastyczny dodatek do duszonych mięs, ale z powodzeniem może być także stosowana jako uzupełnienie potraw słodkich z owocami, kleików i wielu innych. Najważniejszym produktem powstałym na bazie kaszy jaglanej są bogate w cenne wartości odżywcze – płatki jaglane.

Wartości odżywcze

Płatki jaglane nie są produktem niskokalorycznym, ale warto je włączyć do swojej diety – 100g produktu ma 370kcal. Warto jednak zaznaczyć, że zawartość białka wynosi aż 12,3g! Szczególnie osoby unikające produktów odzwierzęcych powinny więc wprowadzić płatki do swojej diety, gdyż są one bardzo dobrym źródłem białka roślinnego. Warto spożywać je w pierwszej połowie dnia, niewątpliwie zapewnią nam dużo energii i siły do działania.

Odwiedź serwis kupiec.pl