11
Wt, Gru

Zdrowie i Uroda

Żywokost to cenna roślina lecznicza, która od wieków jest szeroko stosowana w oficjalnej i tradycyjnej medycynie ludowej. Przede wszystkim występuje jako jeden z najsilniejszych składników o działaniu regenerującym, bakteriobójczym, gojącym rany i wspomagającym gojenie kości. Olej z żywokostu to naturalny ekstrakt, z zasady stosowany do użytku zewnętrznego. Znajduje on szerokie zastosowanie w pielęgnacji skóry oraz leczenia różnych dolegliwości układu szkieletowego.

Olej z żywokostu jest niezbędnym składnikiem wielu programów fitoterapii, przede wszystkim przeznaczonym do wcierania w celu leczenia i odbudowy tkanek. Poleca się go stosować głównie w przypadku siniaków, złamań, osteoporozy, wrzodów, przetok i różnych patologii kości. W kosmetologii stosuje się go jako wspaniały środek przeciwstarzeniowy.

Właściwości oleju z żywokostu

Produkty z żywokostu, również wytwarzany z niego olej, posiadają liczne właściwości, z których najważniejsze wymieniamy poniżej:

  • antybakteryjne,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwutleniające,
  • rozgrzewające,
  • przeciwbólowe.

Olejek z żywokostu – Zastosowania zdrowotne

Olejek z żywokostu jest powszechnie znany i stosowany ze względu na silne działanie wspomagające i niwelujące patogeny. Jego właściwości zdrowotne znalazły zastosowanie do:

  • regeneracji kości,
  • leczenia zapalenia okostnej,
  • łagodzenia skręceń,
  • niwelowania bólu,
  • wspomagania leczenia złamań,
  • zmniejszania obrzęków,
  • leczenia oparzeń i odmrożeń,
  • eliminowania bólu w przypadku rwy kulszowej,
  • wspomagania leczenia zapalenia szpiku,
  • Osteoporozy
  • Zakrzepowego zapalenia żył
  • Nowotworów kręgosłupa i kości.

Ponadto stosowany jest także jako:

  • doskonały składnik środków na problemy skóry, związane z przenikaniem grzybów i bakterii,
  • owrzodzenia żylakowe kończyn,
  • preparat do łagodzenia pęknięć, dzięki któremu skóra staje się miękka,
  • środek leczniczy w przypadku wirusowych i łojotokowych zmian skórnych,
  • sposób na długotrwałe nawilżenie skóry i niwelowanie swędzenia,
  • ochrona skóry przed promieniami UV i poparzeniem słonecznym,
  • regulacja poziomu tłustości skóry,
  • wzmocnienie odporności na zmarszczki, suchość, wiotkość i wyczerpanie skóry,
  • likwidowanie przebarwienia skóry,
  • składnik programów antycellulitowych,
  • sposób na łagodzenie i dezynfekcję skóry.

Informacje zaczerpnięto ze strony: https://www.olej.edu.pl/olej-z-zywokostu/

Właściwości zdrowotne żywokostu

Głównym składnikiem aktywnym korzeni żywokostu jest allantoina, która decyduje o jego zdolności do stymulacji rozwoju i regeneracji tkanek kostnych oraz komórek chrzęstnych, pokrywających wewnętrzną powierzchnię stawów.

Produkty z żywokostu są bardzo przydatne praktycznie przy każdej chorobie kości, a także niektórych chorobach stawów. Pod ich wpływem uszkodzone tkanki szybko przywracają nabłonkową osłonę, w której proces niszczenia osiągnął głębokie warstwy. Ekstrakt olejowy z korzeni żywokostu posiada właściwości hipoalergiczne i lekką konsystencję, dzięki czemu dobrze wnika głęboko w skórę, przynosząc ze sobą wszystkie cenne składniki aktywne. Produkt tego rodzaju dość szybko łagodzi stany zapalne i różnego typu podrażnienia.

Sposób stosowania produktów z żywokostu

Bardzo często poleca się stosować olejek żywokostowy w czystej postaci, bezpośrednio na dotkniętą chorobą skórę. Należy go najczęściej stosować 2–3 razy dziennie, wykonując wcieranie w stawy, kręgosłup, kończyny, i łącząc z odpowiednim masażem leczniczym. Zaleca się go używać przynajmniej przez 1 miesiąc lub dłużej, jeśli to konieczne, aż do całkowitego wyeliminowania objawów choroby.

Olej tego rodzaju jest bardzo wygodny do długotrwałego stosowania w celu utrzymania zdrowia narządu kostnego dla osób w dojrzałym wieku. Dopuszcza się stosowanie olejku u dzieci w wieku od 2 do 9 lat, przez 1 miesiąc. Następnie należy zrobić 1 miesięczną przerwę, by kurację można było powtórzyć.

Podsumowanie

Wyekstrahowany z kłącza olej z żywokostu lekarskiego jest dość powszechnie wykorzystywany w zastosowaniach leczniczych. Skutecznie pobudza procesy regeneracyjne w tkankach i przyspiesza gojenie, dlatego powodem jego stosowania są głównie złamania, stłuczenia, skręcenia, owrzodzenia, różne patologie kości i inne uszkodzenia tkanek. Stosuje się go na dotkniętą dolegliwością skórę poprzez wcieranie w kończyny i stawy, najczęściej dwa lub trzy razy dziennie. Można używać olejku, przez co najmniej miesiąc lub do czasu całkowitego wyzdrowienia.

Warto jednak pamiętać, że w naturalnej postaci żywokost posiada pewne substancje czynne, które mogą szkodzić wątrobie. Ten poważny skutek uboczny może również występować przy zastosowaniach zewnętrznych. Z tego powodu do celów leczniczych należy stosować produkty specjalnie dostosowane lub jedynie przez krótki okres czasu.