Z życia wzięte

Kruche ciasteczka jaglane z czekoladą to propozycja dla miłośników zdrowych wersji tradycyjnych słodyczy. Te zdrowe ciasteczka przygotujesz szybko i łatwo, a do ich wykonania potrzebne będzie zaledwie kilka składników: przyda się mąka jaglana i płatki jaglane.

Kruche ciasteczka jaglane z czekoladą to propozycja dla miłośników zdrowych wersji tradycyjnych słodyczy. Te zdrowe ciasteczka przygotujesz szybko i łatwo, a do ich wykonania potrzebne będzie zaledwie kilka składników: przyda się mąka jaglana i płatki jaglane.  

Mąka jaglana – zdrowa alternatywa dla miłośników fit przekąsek 

Mąka jaglana to główny składnik kruchych ciasteczek. To idealna alternatywa dla wielbicieli zdrowej kuchni. Mąka jaglana powstaje ze zmielonej kaszy jaglanej. Dietetycy zalecają włączenie jej do swojej diety ze względu na dobroczynne działanie dla naszego organizmu. Mąka jaglana jest zasadotwórcza - nie zakwasza organizmu. Usuwa nadmiar śluzu i co ważne - jest lekkostrawna. Dodatkowo, zapewnia odpowiedni poziom dobrych bakterii w jelitach. Koi nerwy, poprawia sen i zapewnia poprawia pracę umysłu. Mąka jaglana nie zawiera glutenu, więc jest idealna dla tych, którzy mają na niego uczulenie. Posiada także właściwości antyoksydacyjne. Jest także bogatym źródłem magnezu - który odpowiada za regulację ciśnienia krwi oraz zmniejsza ryzyko zawału serca lub udaru mózgu. Zawarty w mące jaglanej błonnik przyczynia się do obniżania złego cholesterolu. 

Mąka jaglana - składnik zdrowych wypieków 

Mąka jaglana ze względu na swój słodkawy, orzechowy smak idealnie sprawdza się do przygotowania wszelkich ciasteczek, ciast i placuszków. Często używanie jedynie maki jaglanej może nie dawać zadowalających rezultatów. Sprawdza się więc także używanie jej w duecie z mąką gryczaną, owsianą, a czasami także kokosową. Mieszanka mąki jaglanej z mąką orkiszową nadaje natomiast wypiekom puszystości oraz lekkości. Z takich mieszanek możemy stworzyć ciasteczka fit oraz inne zdrowe przekąski. 

Oto przepis na kruche ciastka, które idealnie nadają się jako zdrowa i zarazem smaczna przekąska do kawy czy herbaty.  

Ciastka jaglane z czekoladą: 

Składniki: 

  • 150 gramów masła 
  • 200 gramów mąki jaglanej 
  • 1 jajko 
  • 100 gramów skrystalizowanego miodu 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 100 gramów gorzkiej czekolady 
  • płatki jaglane 

Przygotowanie: 

Masło ucieramy z miodem ok. 5 minut na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko, ucieramy kolejne 5 minut. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie łączymy. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. 

Piekarnik nagrzewamy do 160°C (góra i dół, bez termoobiegu). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy w sporych odstępach po łyżce ciasta, formujemy w miarę regularny kształt i lekko spłaszczamy. 

Pieczemy 16-18 minut partiami, na drugiej półce od góry. Wyciągamy, po 5 minutach przenosimy do całkowitego przestudzenia na kratkę. Ciastka po upieczeniu będą bardzo miękkie przez kilka godzin. Na drugi dzień skruszeją – najlepiej upiec wieczorem, wtedy rano są gotowe. 

Jeśli jesteś miłośnikiem zdrowych wypieków i jednocześnie uwielbiasz słodycze - ta propozycja jest idealna dla ciebie. Ciasteczka można podawać ze świeżymi owocami lub solo. To idealna alternatywa dla tradycyjnych wypieków. 

Smacznego!