Zdrowie

Witaminie C od dawna przypisuje się właściwości wspomagające układ immunologiczny i właściwości przeciwwirusowe. Ale zadaj sobie pytanie, jak często przy pierwszych oznakach przeziębienia radzono Ci wypić szklankę soku pomarańczowego lub przyjąć witaminę C w postaci suplementów? Czy witamina C naprawdę wzmacnia odporność i w jakich dawkach organizm jej potrzebuje? I co najważniejsze którą witaminę C wybrać?

Co to jest odporność?

Aby zrozumieć, co oznacza wyrażenie „zwiększa odporność”, musisz mieć chociaż częściowe zrozumienie całego układu odpornościowego.

vitamin

Odporność to naturalny system obronny, na który składają się wysoko wyspecjalizowane komórki i układ limfatyczny. Ale pierwszą linią obrony naszego organizmu są skóra, włosy, błony śluzowe, łzy i ślina, które pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem różnych substancji i mikroorganizmów.

Dobra odpowiedź immunologiczna rozwija się stopniowo, począwszy od niemowlęctwa i wymaga odpowiedniego odżywiania również od czasu niemowlęctwa. Nawet stosunkowo łagodny niedobór choćby jednego składnika odżywczego może zmniejszyć zdolność organizmu do zwalczania infekcji.

Do czego właściwie służy witamina C?

Wśród wielu witamina C jest jednym z wielu składników odżywczych, które pomagają kształtować odpowiedź immunologiczną. Główne funkcje tej witaminy to:

• Uczestniczy w produkcji kolagenu - tkanki łącznej spajającej mięśnie, kości i inne tkanki;
• Pomaga zachować elastyczność ścian naczyń włosowatych i naczyń krwionośnych;
• Pomaga organizmowi wchłaniać żelazo i kwas foliowy ze źródeł roślinnych;
• Pomaga w gojeniu się skaleczeń i ran;
• Stymuluje tworzenie przeciwciał, aktywność fagocytarną i bakteryjną granulocytów i makrofagów, produkcję interferonu;
• Działa jako przeciwutleniacz - zapobiega uszkodzeniom komórek ciała;
• Poprawia czynność układu oddechowego, szczególnie w astmie.

Ile witaminy C potrzebuje przeciętna osoba?

Najczęstsza dawka witaminy C w suplementach to 500 miligramów. Ale dla osoby dorosłej wystarczy około 300 mg dziennie, z wyjątkiem kobiet karmiących, które powinny zwiększyć dawkę i u palaczy, którzy muszą przyjmować dodatkowe 35 mg dziennie (według amerykańskich National Institutes of Health). Ponadto wyższe dawki mogą być korzystne dla osób z niskim poziomem tej witaminy, takich jak osoby starsze.

Panuje błędne przekonanie, że ogólna populacja potrzebuje znacznie więcej witaminy C, mogło pojawić się po opublikowaniu artykułu Linus Pauling, który stwierdził, że wysokie dawki tej witaminy są niezbędne dla zdrowia w chorobach wirusowych. Jego studia przypadków są nadal kontrowersyjne, ale ten artykuł wystarczył, aby firmy wykorzystały twierdzenia Paulinga do zwiększenia sprzedaży witaminy.

Nadmierne dawki witaminy C mogą powodować nudności, biegunkę i tworzenie się kamieni nerkowych szczawianowych. Ponadto kwas askorbinowy w dużych dawkach może wywołać działanie nie przeciwutleniacza, ale prooksydanta, powodując procesy oksydacyjne. Dopuszczalny górny poziom spożycia to: 2000 mg / dzień dla dorosłych, 1800 mg / dzień dla nastolatków.

Jaką witaminę C przyjmować?

Zdecydowanie najlepiej spożywać witaminę C z różnymi ekstraktami z roślin na przykład z acerolą, rokitnikiem czy dziką różą - ponieważ ekstrakt w zdecydowany sposób zwiększyć przyswajalność witaminy C oraz wydłużą jej działanie w organizmie i poprawią znacznie wchłanianie przez komórki danego organizmu.

Spośród rodzimych firm zdecydowanie polecamy wysokiej klasy suplementy Skoczylas produkowane przez firmę dr Marka Skoczylasa z witaminą C w szczególności witaminę C TRIO. To produkt bardzo wysokiej jakości w celulozowych roślinnych kapsułkach bez barwników, konserwantów i przeciwzbrylaczy. 

94 witamina c przod

Witamina ta jest kompozycją trzech różnych ekstraktów roślinnych z witaminą naturalną oraz połączeniem z kwasem askorbinowym bardzo dobrej stężonej dawce. Jest to obecnie jeden z najnowszych i najbardziej zaawansowanych produktów na rynku.

Skąd bierzemy naszą witaminę C?

Organizm człowieka, w przeciwieństwie do organizmu innych ssaków, nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować witaminy C. Dlatego człowiek "bierze ją" z pożywienia. Regularne przyjmowanie ogromnych dawek suplementów witaminy C w celu wzmocnienia odporności nie jest uzasadnione. Jedzenie jest najlepszym źródłem witaminy C lub dobrej jakości suplementy. 

Owoce, jagody, warzywa są bogate w witaminę C. To prawda, że ​​zawartość witaminy C w produktach zależy od warunków wzrostu, stopnia dojrzałości owoców i warunków przechowywania. Przechowywanie produktu w lodówce i szybkie mrożenie lepiej zachowuje witaminę C.