Zdrowie

Lepiej zapobiegać, niż leczyć - ta stara prawda ma się dobrze niezależnie od czasów w jakich jest wypowiadana. W ostatnich miesiącach jesteśmy jednak szczególnie uwrażliwieni na profilaktykę zdrowotną, ze względu na epidemię wirusa COVID-19. I o ile na przebieg pandemii nie mamy większego wpływu, tak za ochronę własnego zdrowia odpowiadamy sami. Co możemy zrobić, by nie dać wirusowi szans?

Środki ochronne zapobiegające zarażeniu się wirusem

Podstawowymi środkami ochronnymi, które w wielu krajach zostały wręcz narzucone obywatelom, są przede wszystkim maseczki ochronne. Jednorazowe, wielokrotnego użytku, przyłbice - każda z nich ma za zadanie chronić nas przed dostaniem się wirusa do naszego układu oddechowego. Wielu sceptyków uważa, że to bzdura i że maseczkę powinny nosić jedynie osoby chore. Weźmy jednak pod uwagę, że osoby zakażone czasem nawet nie zdają sobie z tego sprawy. My sami równie dobrze możemy być nosicielami wirusa i bezwiednie przekazywać go dalej. Po drugie, dzięki maseczce unikamy kontaktu z przedmiotami, nie dotykamy ust rękoma, nie wyrywamy się odruchowo do ucałowania znajomego, którego spotykamy na ulicy - maseczki w pewien sposób przypominają nam o potrzebie zachowania dystansu społecznego.

Według nas, noszenie maseczek, odzieży ochronnej jak i częsta dezynfekcja, zdecydowanie mają sens. Warto jednak upewnić się, że kupujemy odzież ochronną i maseczki, które posiadają odpowiednie atesty. Jednym ze sprawdzonych miejsc, gdzie możesz nabyć atestowane środki ochronne jest sklep https://www.medicamask.pl/

Dbaj o swoją odporność!

Oprócz doraźnych środków ochrony, szczególnie ważne jest teraz zadbanie o swoją odporność. Odpowiednia ilość ruchu, zdrowy sen, świeże powietrze jak i zrównoważona dieta, pomogą nam zbudować solidną ochronę. W tym okresie warto wprowadzić produkty:

  • bogate w witaminę C, które naturalnie wzmacniają odporność

  • czosnek i cebulę - warzywa zawierają fitoncydy, które działają grzybobójczo i bakteriobójczo

  • ryby morskie, bogate w witaminę D3 stymulują układ immunologiczny

  • wszelkie kiszone specjalności - kapusta, czy ogórki, tworzą w jelitach środowisko sprzyjające namnażaniu się dobrych bakterii jelitowych. Podobnie zadziałają tutaj fermentowane produkty mleczne

  • cynk, który znajdziesz np. w szpinaku lub orzechach, walczy z wolnymi rodnikami i wspomaga funkcjonowanie limfocytów T.

Stosując się do zaleceń dotyczących odzieży ochronnej, jak i dbając na własną rękę o odporność, zbudujesz solidną ochronę od wewnątrz, jak i na zewnątrz. Zabieraj ze sobą maseczkę zawsze, kiedy wychodzisz z domu, a na co dzień zadbaj o zrównoważoną dietę. Taka profilaktyka zdecydowanie zmniejszy ryzyko zachorowania.