Czy wiesz, że...

Zarysowania, plamy, zniszczony poler, rozwarstwienie, pęknięcia - nic gorszego nie może spotkać Twojego blatu z kamienia (nie ważne czy granit czy marmur) w kuchni lub łazience. Co więc robić, aby po wielu latach użytkowania blat wyglądał ciągle jak nowy, a jego użytkowanie nie było powiązane ze stresem, że coś mu się stanie? Oto co trzeba wiedzieć na ten temat - użytkowanie blatów kamiennych w kuchni lub łazience w codziennym życiu. Przekonaj się, że nie jest to nic skomplikowanego i nadzwyczajnego! Przeważnie wystarczają dwa małe ale znaczące kroki: zaimpregnowanie kamienia i pielęgnacja kamienia. To wszystko! Oto jak to osiągniesz.

Nawet twardy kamień (także na blacie) jak np. granit nie jest odporny na wszystko czego używasz w kuchni. Niezabezpieczony granit, a tym bardziej marmur czy onyks, potrafi być bardzo wrażliwy i bardzo chłonny na niektóre substancje, które na co dzień są stosowane są w naszych codziennych zwyczajach. Nie każdy musi wiedzieć, że zabezpieczenie kamienia naturalnego poprawnie przed plamami, nie powstaje wówczas, gdy stworzymy na powierzchni kamienia sztuczną powłokę, która przypomina lakier lub zatłuszczoną powierzchnię, ale wówczas, gdy pory kamienia pozwalają na oddychanie - paro-przepuszczalność, jednocześnie chroniąc powierzchnię i kamień przed absorbowaniem czegokolwiek. 
Aby uszkodzić kamień na polerowanym blacie wystarczy chwila. Spowodować to może np. rozlany sok cytrusowy (zwłaszcza z cytryny), rozlana woda z kiszonych ogórków, środki chemiczne na bazie sody, sok z kapusty, krople wina, rozgrzany tłuszcz, wosk ze świeczki, torebka po herbacie albo kawa. Niektóre z tych substancji trwale splamią kamień a niektóre trwale zniszczą zaszkliwioną powierzchnię blatu (niszczą zewnętrzną strukturę powierzchni).
 

Krok 1. Zaimpregnuj dobrze swój blat z kamienia.
Postaw na impregnat do kamienia, którego działanie trwa więcej niż 2-3 lata. Zauważ, że impregnat do kamienia naturalnego dobrej jakości nie zatrzymuje się nigdy na powierzchni, ale jest w stanie wsiąknąć w strukturę kamienia i zabezpiecza przez pozostanie w porach - zabezpieczając przed plamami. Niestety znaczna większość ogólnodostępnych impregnatów przeznaczonych do kamienia, pozostawia warstwę zewnętrzną na powierzchni blatu, która nie jest trwała, ściera się przy każdym korzystaniem z blatu - pozostając w cząstkach na skórze dłoni, jedzeniu, naczyniach. To powód dla którego należy zachować ostrożność. Dlatego do blatów z kamienia używanych w łazience lub kuchni wykorzystuj impregnaty do kamienia, które są oznaczone atestem do kontaktu z żywnością i skórą. Powinny posiadać realny i międzynarodowy atest. Impregnat do kamienia nie powinien ulatniać związków lotnych w Twojej kuchni lub pozostawać na rzeczach, które mają kontakt z blatem. Decydując się na odpowiedni preparat - uczynisz to raz na - 5-6 lat. Dobry i renomowany impregnat do kamienia (dla blatów dedykowany impregnat do kamienia polerowanego) (np. Akemi, Consil) zabezpiecza mocno kamień przed zaplamieniami oraz przed zniszczeniem poleru na powierzchni kamienia. Impregnowanie przeprowadź pierwszy raz dwukrotnie - miejscami Twój kamień wsiąknie więcej impregnatu, w ten sposób zrobisz to jednomiernie na całej płaszczyźnie. Nadmiar zetrzyj ręcznikiem papierowym.

impregnowaieblatuzkaienia



Zrezygnuj z ogólnodostępnych detergentów do mycia.
To, jakich preparatów chemicznych użyjesz do mycia blatów z kamienia - zdecyduje o tym, jak długo utrzymywać się będzie Twój impregnat i wypolerowana część kamienia. Detergenty ogólnego zastosowania, czyli np płyny do mycia naczyń, płyny z alkoholem do mycia szyb albo inne mleczka z cząstkami stałymi, mają za zadanie usuwać wszystko z powierzchni (rozpuszczać lub ścierać). Zatem usuną również nałożony impregnat lub go znacznie osłabią. Dodatkowo niektóre zawierają w sobie cząstki ścierne (zwłaszcza pasty i mleczka), które przy częstym użytkowaniu zniwelują polerowaną część kamienia, stale i powoli ją zamieniając w coraz bardziej matową i powodując trwałą utratę jej połysku. Nie zobaczysz tego natychmiast, ale przyłożenie nowego kawałka blatu do tak używanego kamienia spowoduje, że różnice dostrzeżesz od razu! Co więc zrobić, aby zabezpieczyć swój blat z kamienia przed rysami i nie usuwać impregnatu? Używaj najlepiej tej samej marki chemii do mycia i pielęgnacji, co marki impregnatu. Powodów masz wiele. Takie środki wzmacniają impregnację i nie usuwają ani nie osłabią cząstek impregnatu w kamieniu, (zazwyczaj zawierają pochodne związków impregnatu), nie pozwalają na to, aby powierzchnia Twojego blatu stawała się matowa, a wręcz odwrotnie - zrobią jej połysk, bo w składzie mają  woski i silikony a dodatkowo nie pozostawiają smug. Masz jednocześnie pewność, że są przetestowane i przeznaczone do kontaktu z żywnością i skórą, a to ważne. Zazwyczaj jedno 500 ml opakowanie skoncentrowanego preparatu wystarczy na kilka miesięcy codziennego mycia blatu. Twój zaimpregnowany kamień nie absorbuje już tyle wilgoci co poprzednio.




Więcej na temat profesjonalnej chemii do blatów z kamienia naturalnego znajdziesz na: https://impregnatdokamienia.pl/32-czyszczenie-blatow-z-kamienia

Te dwie, proste czynności pozwolą trwale zadbać o stan twojego blatu z kamienia naturalnego w kuchni czy łazience.