Odżywianie

Warzywa to pyszne i zdrowe produkty, które powinny gościć w każdym zdrowym jadłospisie. Z pewnością każdy ma pośród nich swoich ulubieńców, ale warto jest urozmaicać swoją dietę za pomocą różnych produktów. Które z nich posiadają atuty, dzięki którym mogą zagościć częściej na naszych talerzach?

Ogórek - warzywo idealne do sałatek!

Ogórek to warzywo spożywane głównie na zimno, dzięki czemu możemy w pełni docenić pełne spektrum jego smaków i aromatów. Idealnie sprawdza się jako składnik sałatek, wrapów oraz przekąsek podawanych na zimno. To jednak nie wszystko - w upalne dni woda z dodatkiem plastrów świeżego ogórka potrafi przynieść długo wyczekiwane orzeźwienie!

Świeże ogórki składają się aż w 97% procentach z wody, dzięki czemu idealnie nadają się do uzupełnienie jej zasobów w organizmie. To jednak nie jedyna korzyść dla zdrowia, która wypływa z ich spożycia - posiadają w sobie fisetynę, czyli substancję poprawiającą pamięć i chroniącą komórki nerwowe przed starzeniem się. Sprawia to, że za dodaniem ich do niety przemawia nie tylko ich pyszne smak, ale również duże korzyści zdrowotne@

Cukinie, czyli warzywa nie tylko na grill

Cukinie to warzywa idealne na grill, patelnię, a także do przygotowania sosów. Ich charakterystyczny, lekko kwaśny i świeży smak może w świetny sposób zrównoważyć wpływ ciężkostrawnych składników, zapewniając jednocześnie dodatkowe doznania! Nie bez powodu często używa się tego warzywa w kuchni włoskiej, a także w daniach wielu krajów z basenu Morza Śródziemnego. 

Co ciekawe, cukinię można spożywać również na surowo, chociaż jest to rzadko praktykowane. Jeśli preferujesz ciepłe potrawy, to spróbuj podsmażyć ją na patelni i dodać do sosu lub leczo. Świetnym przepisem jest też nadziewana cukinia z piekarnika - wystarczy wydrążyć miąższ za pomocą łyżki i dodać do niej nasze ulubione składniki!

Cukinie pełne są zdrowych dla człowieka substancji. Spożywając je dostarczymy naszemu organizmowi m.in. dużych dawek witaminy C i K. Pierwsza z nich wspomaga regenerację komórek organizmu, a druga wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi i gospodarkę wapniową. 

Brokuły to warzywa pełne smaku i wartościowych składników

Brokuły to jedne z najzdrowszych warzyw, które posiadają niesłychanie pozytywny wpływ na naszą kondycję. Zawierają bardzo dużo potasu, który reguluje ciśnienie tętnicze, przez co pomaga przeciwdziałać nadciśnieniu. Są również bogate w witaminę B2 i luteinę, wpływające pozytywnie na zdrowie oczu.

Liczba zastosowań brokułów w kuchni jest bardzo duża. Świetnie pasują do wielu dań azjatyckich, takich jak chińskie stir fry lub tajskie curry. Świetnie sprawdzą się również w roli składnika sałatki lub warzywnej zapiekanki. Zawsze istnieje również opcja przygotowania z nich pysznej, kremowej zupy, którą idealnie uzupełnią domowe grzanki.

Zainspiruj się przedstawionymi pomysłami na dania z udziałem warzyw i przygotuj w swojej kuchni pyszne przysmaki!