Odżywianie

Codziennie zapominasz albo celowo nie jadasz śniadania? Powinniśmy spożywać około 4-5 posiłków, aby zapewnić sobie dobre samopoczucie, a w pracy efektywność i koncentrację. Koniecznie przygotuj śniadanie, ewentualnie kup po drodze dobrej jakości gotowe kanapki. Dlaczego śniadanie ma tak kluczowe znaczenie?

Jedz regularnie – około 4-5 posiłków dziennie

Wartościowa dieta to źródło cennych składników odżywczych – według zaleceń dietetyków powinniśmy spożywać około 4-5 niewielkich posiłków dziennie. Gwarantuje to dobre samopoczucie, gotowość do pracy, zdolność skupienia uwagi, a także stabilny poziom cukru we krwi. Najlepiej codziennie przygotować ulubione śniadanie, ewentualnie kupić gotowe kanapki w piekarni czy sklepie – wcześniej należy przeczytać skład produktu.

Nie pomijaj śniadania – zastrzyk energii na dzień dobry

Spożywanie pożywnego śniadania uchroni przed zmęczeniem, bólem głowy i szybką utratą energii. Taka dawka energii na dzień dobry zapewnia też sytość i sprawia, że rzadziej mamy ochotę na słodkie przekąski gotowe. Kanapki, owsianki, placki lub hummus z pieczywem to jedynie kilka pomysłów na pożywne śniadanie. Ważne, aby był to pełnowartościowy posiłek – jak gotowe kanapki Tomcio Paluch czy Apetito, smoothie warzywno-owocowe czy sałatki. Przygotowaliśmy dla was garść pomysłów.

Gotowe kanapki – koło ratunkowe dla zapominalskich

Nie zawsze pamiętamy, mamy siłę albo czas, aby przygotować sobie śniadanie, dlatego wtedy warto sięgnąć po koło ratunkowe – jak gotowe kanapki, sałatki, koktajle, gofry czy naleśniki. Najważniejsze, aby zapewnić sobie energię na dzień dobry. W sklepach Żabka znajdziesz m.in. kanapki Tomcio Paluch, smaczne bajgle w Putce lub innej piekarni niedaleko domu albo pracy. Ważne, aby poszczególne składniki były wartościowe i dobrej jakości – czyli zwróć uwagę na rodzaj pieczywa, świeżość warzyw, obróbkę mięsa, sos.

Pełnoziarniste gofry

Proste w przygotowaniu są nie tylko kanapki czy płatki na mleku, ale także gofry z dowolnej pełnoziarnistej mąki – np. żytniej lub gryczanej. Jeśli masz gofrownicę, czas zacząć z niej korzystać – jeśli codzienne jadasz to samo, takie śniadanie będzie świetnym urozmaiceniem. Można też zabrać je ze sobą do pracy, na przykład na drugie śniadanie – są wygodne do spakowania, smaczne, zachowają świeżość przez kilka godzin, a także będą pretekstem do przerwy od obowiązków.

Pożywna i gęsta owsianka

Wiele osób to zwolennicy wszelkich płatków i kasz – jak klasyczna owsianka na mleku, jaglanka na napoju migdałowym albo płatki kukurydziane. Można je przyrządzać na wiele sposobów, z bakaliami, orzechami, miodem czy świeżymi owocami. Takie śniadanie jest bardzo pożywne i stanowi świetne źródło błonnika – głód nie dopadnie nas szybko. Owsianki są też banalnie proste i szybkie w przygotowaniu.

Omlet albo placki bananowe z dodatkami

Gotowe kanapki, serek albo owsianka to tylko kilka przykładów – również omlety, naleśniki czy placki będą świetnym uzupełnieniem diety. Można je przyrządzić w wersji wytrawnej albo słodkiej – np. z bananem. Wystarczy jajko, pół szklanki płatków owsianych i dojrzały banan – całość należy zmiksować w blenderze i „usmażyć” na teflonowej patelni. Nie potrzeba już dodawać do masy cukru, za to można jeść je z wieloma dodatkami – sprawdzi się np. masło orzechowe, bakalie, prażone jabłka, syrop klonowy. Zamień czasem kanapki – te samodzielnie wykonane, ale i marki Tomcio Paluch czy Appetito – na coś innego.