30
N, Kwi

Zalet mięsa drobiowego jest bardzo wiele. Specjaliści do spraw żywienia szczególnie polecają jedzenie drobiu ze względu na jego wysoką wartość odżywcza.

Mięso kurczaka - dzięki delikatnym, drobnym włókienkom, z jakich jest zbudowane, oraz niskiej zawartości tłuszczu, stosowane jest w żywieniu kobiet ciężarnych i karmiących, dietach leczniczych np. chorobie wrzodowej, a także w różnego rodzaju zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego. Bogaty w pełnowartościowe białko drób jest również cennym składnikiem diet osób o dużej aktywności fizycznej oraz zawodowych sportowców.

Kwasy tłuszczowe są podstawowym i wysokoenergetycznym składnikiem żywności. Istnieje wiele rodzajów tłuszczów nasyconych, a każdy z nich ma inne zastosowanie dla funkcjonowania organizmu człowieka. Oprócz dostarczania energii, pomagają w przyswajaniu składników odżywczych oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina A, D, E i K. Ponadto są ważnym składnikiem strukturalnym błon komórkowych. Jednak czy każdy tłuszcz jest zdrowy i niezbędny do funkcjonowania organizmu?

Kiedy pojawia się na świecie dziecko, od pierwszych chwil życia chcemy otoczyć je należytą opieką tak, by było szczęśliwe i zdrowo rosło. O ile pierwsze trzy miesiące życia dziecka pod względem żywieniowym nie stanowią dla rodziców problemu, gdyż malec potrafiący tylko ssać i połykać żywi się wyłącznie mlekiem matki lub mlekiem modyfikowanym, o tyle od czwartego miesiąca życia zaczynają się dylematy… Od czego zacząć rozbudowę diety dziecka? Czy wprowadzić gotowe słoiczki, czy może lepiej gotować samodzielnie? Kiedy wprowadzać mleko, mięso oraz produkty glutenowe? Jak przyrządzić pierwszą zupkę?

Czy_wiesz_co_pijesz_cz2Ostatnio pisaliśmy o wspaniałych właściwościach wody. Ale nie samą wodą człowiek żyje, bo często, zwłaszcza w ciepłe dni, mamy ochotę napić się czegoś innego.Na rynku dostępnych jest mnóstwo produktów. Od wód mineralnych smakowych, przez słodzone aspartamem oranżady, po prawdziwe soki. Czy wszystkie są tak samo dobre? Zacznijmy od tego, że jeżeli mamy wybór to powinniśmy z niego korzystać. Musimy wyrobić w sobie nawyk mądrego kupowania.

W sklepach mamy możliwość czytania etykietek, ale bardzo rzadko to robimy. Producencie często mamią nas, a my niestety dajemy się nabrać. Pierwsza bardzo ważna rzecz dotyczy soków. Sok jest stuprocentowym wyciągiem z owoców czy warzyw. Gdybyśmy wzięli sokowirówkę i wycisnęli sok z marchewki nie dodając do niego nic - będzie to 100% sok. Sok nie może być  konserwowany chemicznie, nie może też zawierać sztucznych barwników i aromatów. Może posiadać w składzie wodę, jeżeli został wytworzony z soku zagęszczonego - wtedy przez dodanie wody odtwarza się jedynie poprzednie proporcje sprzed zagęszczenia-summa summarum jednak zawartość soku w soku wynosi 100%.