Zdrowie

O jagodach goji można mówić wiele, jednak większość kojarzy je z właściwościami wzmacniającymi odporność organizmu. Jak się okazuje to tylko nieliczne z zastosowań tej rośliny. Jakie jeszcze właściwości mają jagody goji?

Roślina działa leczniczo i jest szeroko stosowana w medycynie naturalnej w krajach azjatyckich. Jagody goji są zalecane dla osób, które mają reumatyzm oraz obniżoną odporność organizmu. Dietetycy bardzo często polecają swoim pacjentom te owoce, szczególnie, gdy potrzebują oni stymulatora pracy serca, ciśnienia krwi czy cholesterolu. We Wschodniej części świata są nawet określane mianem czerwonych diamentów. Naturalne suplementy z jagód goji można znaleźć na ekamedica24.pl.

Owoce tej rośliny są często stosowane przy schorzeniach serca, płuc, wątroby, a nawet po to, aby zmniejszyć poziom glukozy we krwi. Co ciekawe, goja jest świetnym sposobem na polepszenie odporności organizmu, szczególnie w okresie nasilonego zagrożenia infekcjami. Dodatkowo jagody goji dobrze wpływają na wzrok, opóźniają starzenie oraz łagodzą objawy związane z miesiączkowaniem.

Roślina wpływa na zmniejszenie poziomu cukru we krwi. Związki zawarte w jej owocach stymulują mnożenie komórek trzustki i maksymalizują wyłapywanie glukozy w tkankach obwodowych. Co ciekawe, naukowcy twierdzą, że mogą one nawet zmniejszać insulinoodporność.

Jagody goji przeciwdziałają chorobom serca. Wszystko to zawdzięczają produkcji choliny, która odgrywa tu dużą rolę. Dodatkowo te owoce wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu. Co ciekawe, zmniejszają ilość tego „złego”, LDL, występującego w organizmie, na rzecz zwiększania się „dobrego” – HDL. Swego rodzaju wisienką na torcie jest tu obecna witamina C. Wpływa ona korzystnie na układ krążenia.

Owoce goji dzięki luteinie i zeaksantynie ochraniają siatkówkę przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Ich niedobór może spowodować zwyrodnienie plamki żółtej. Co więcej, luteina wchłania niebieskie światło, co z kolei zabezpiecza oko przed promieniowaniem UV i widzialnym.

W Tybecie używa się jagód goji do oczyszczenia wątroby czy polepszenia działania układu trawiennego. Naukowcy potwierdzają, że dodatkowo hamują one uszkodzenia wątroby. Są one najczęściej wywoływane wysokotłuszczową dietą.

Te owoce to także świetne źródło białka. W swoim składzie zawierają 18 aminokwasów, węglowodany i tłuszcze. Dodatkowo zawierają witaminy B1, B2, B6, C i E oraz składniki mineralne, tj. wapń, fosfor, miedź, żelazo, selen i cynk. Natura wzbogaciła je także o karotenoidy oraz związki polifenolowe.

Ważne jest, aby jagód goji nie stosowały osoby biorące leki przeciwzakrzepowe, kobiety w ciąży oraz te, karmiące piersią. Na te owoce powinni uważać wszyscy, którzy stosują leki. Najlepiej więc przed zażyciem tych produktów skonsultować się z lekarzem, aby uniknąć zbędnych komplikacji. Jagody goji to bogate źródło wielu potrzebnych składników odżywczych, które wpływają na poprawne funkcjonowanie organizmu.

Dowiedz się więcej na temat właściwości leczniczych różnych roślin. Odwieź stronę naturapluszdrowie.pl.