21
N, Kwi

Trening na siłowni nie ogranicza się zwykle tylko i wyłącznie do pracy w trakcie podnoszenia czy wyciskania, ale także jest związany z odpowiednim odżywianiem, rozgrzewką oraz suplementami, które wspomagają budowę mięśni. Jednak wielu zastanawia się, czy rzeczywiście są niezbędne.

Na temat owoców krąży wiele sprzecznych opinii. Jedni mówią, że ze względu na zawartość cukrów są „złe”, inni, że można je jeść bez ograniczeń. I jak zwykle w takich przypadkach, prawda leży gdzieś pośrodku. A co z owocami na diecie odchudzającej? Jeść czy nie jeść? A jeśli tak, to ile? Oczywiście – jeść, ale w rozsądnych ilościach i nie wszystkie. Jakie jeść? Dziś przedstawiamy owoce sezonowe, które pomogą Ci zachować dobre samopoczucie na diecie.

Indianie Guarani popijali napar z ostrokrzewu paragwajskiego na długo przed tym, zanim stało się to modne! Zyskiwali dzięki yerbie siłę do pracy, polowań, przemierzania dżungli, wyczerpujących wędrówek. Hamowali poczucie głodu, odżywiali ciało witaminami i minerałami. I oczywiście – rzecz równie istotna – zacieśniali więzi międzyludzkie oraz poprawiali sobie nastrój w naturalny sposób. Zdrowa, zgrana społeczność według Guaranich, była tworzona na bazie wspólnych rytuałów picia Yerba Mate w kręgu. Sprzyjało to utrzymaniu wewnętrznej siły rodu, poprzez dbałość o zdrowie i radość każdego jego członka. Picie Yerba Mate to bowiem bardzo łatwy i intuicyjny sposób na to, by poprawić sobie nastrój i otworzyć na świat – zarówno ten zewnętrzny, jak i wewnętrzny.

Latem każdy chce wyglądać szczupło i atrakcyjnie, więc zaczyna myśleć o odchudzaniu. Nic w tym dziwnego, po zimie zrzucamy z siebie płaszcze i kurtki, wyjeżdżamy na urlop w piękne miejsca, w których robimy mnóstwo zdjęć, a także korzystamy z miejskich kąpielisk i basenów. Szczupłe ciało dodaje nam pewności siebie i pozwala z pełni korzystać z uroków wakacji. Jednak w jaki sposób je wypracować, czyli skutecznie zrzucić zbędne kilogramy?

Współczesny trend opiewający w zdrową żywność zyskuje coraz większą popularność nie tylko w krajach zachodnich, ale również w Polsce. Sklepy oferujące alternatywne substytuty produktów żywnościowych zyskują całe rzesze klientów. Nie bez znaczenia jest tutaj także rola dietetyków. Przyczyniają się oni do wzrostu świadomości ludzi i popularyzują zdrowy tryb odżywiania. Zachęcają do odważnych zmian w codziennym menu, argumentując to przede wszystkim lepszą kondycją zdrowotną i poprawą jakości samopoczucia. Rola alternatywnej żywności rośnie, a doskonałym przykładem produktu łączącego w sobie ważne właściwości odżywcze i niebanalne zastosowania kulinarne są płatki jaglane.

Więcej artykułów…