19
Cz, Wrz

Z życia wzięte

Alzheimer, niewydolność wątroby, bóle głowy, a nawet… nowotwór. Wszystko, co może czyhać na Ciebie w obiedzie. Brzmi mało wiarygodnie, niedorzecznie, może nawet abstrakcyjnie? Okazuje się, że wiele użytkowanych przez nas w warunkach domowych naczyń do gotowania, może powodować właśnie takie konsekwencje. Sprawdź, jakich garnków powinieneś się wystrzegać.

Niebezpieczny teflon

Niemal każda kuchnia wyposażona jest w naczynie z teflonem – najczęściej użytkowanymi garnkami tego typu są patelnie. Naczynia te polecane są przede wszystkim z uwagi na fakt, że dzięki właściwościom teflonu, nic do nich nie przywiera. Powszechnie rekomendowane produkty, pod wpływem intensywnej eksploatacji, z czasem przestają jednak nadawać się do użytku. Pojawiają się rysy, teflonowa powłoka zaczyna się odspajać. Uszkodzona warstwa powoduje przedostawanie się drobinek teflonu bezpośrednio do żywności, a – jak pewnie wiemy - teflon ma działanie rakotwórcze.

Szkodliwa dla zdrowia emalia

Tanie emaliowane garnki łatwo przekonują do siebie potencjalnych nabywców – niska cena zawsze jest najlepszą zakupową motywacją. O ile jednak początkowo nie dostrzegamy minusów ich użytkowania, tak wieloletnie przechowywanie i eksploatacja tego typu naczyń, w końcu skutkuje odpryskiwaniem emaliowanej powierzchni. Najwięcej szkód wyrządzić może gotowanie w nich kwaśnych potraw – znajdujący się pod powierzchnią powłoki metal, łatwo wchodzi w reakcje chemiczne z kwasami, powodując wydzielanie szkodliwych dla organizmu substancji.

Aluminium wcale nie lepsze

Wiele do życzenia pozostawiają również garnki aluminiowe – zwłaszcza, gdy przygotowujemy w nich kwaśne potrawy. Aluminium w kontakcie z kwasami uwalnia do potraw szkodliwy glin, który według specjalistów może mieć związek z chorobami neurologicznymi, np. chorobą Alzheimera. Może też odpowiadać za rozwój nowotworów.

To nie koniec zagrożeń

Równie szkodliwe dla naszego zdrowia są inne substancje, znajdujące się choćby w pojemnikach na żywność. W plastikowych pudełkach na jedzenie, ale i blaszanych puszkach, znajduje się popularna substancja rakotwórcza, zwana bisfenolem. Okazuje się jednak, że oprócz sztucznych tworzyw, również i te naturalne mogą stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia. Nawet zwykła drewniana deska może stać się siedliskiem bakterii.

Jakie naczynia stosować?

Chętnie polecanym tworzywem jest stal nierdzewna. Wielu producentów zachwala swoje produkty, mówiąc, że jest ona najtrwalszym materiałem. I to tworzywo ma jednak pewne zastrzeżenia – jednym z nich jest choćby zawartość niklu, która może uczulać alergików. Warto zatem pomyśleć o naczyniach ceramicznych, które stanowią najzdrowszą alternatywę wszystkich powyższych rodzajów tworzyw. Warto wypróbować zwłaszcza Garnki Silit – solidne, wysokiej jakości naczynia posłużą przez wiele lat, ale przede wszystkim będą w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia. Sprawdźcie - http://tiny.pl/g73kn

bellodecor com pl.s

https://www.bellodecor.com.pl/