19
Cz, Wrz

Z życia wzięte

Historia kawy Lavazza sięga końca XIX wieku, kiedy to w 1895 roku marka ta oficjalnie zaczęła istnieć. Lata doświadczenia i szereg niesamowitych odkryć sprawiły, iż współcześnie wynaleziona przez Lavazza mieszanka to symbol włoskiej kawy i najwyższej jakości smaku. W czym tkwi sekret niepowtarzalnego smaku, jaki oferuje kawa Lavazza ziarnista i mielona?

Wyjątkowość kawy Lavazza

Kawa Lavazza jest ceniona na całym świecie przede wszystkim za swój oryginalny i wyśmienity smak i aromat. Jest on jednak wynikiem szereg czynników. Uzyskuje się go już od momentu zbioru ziaren aż po moment ich parzenia.

 

kawa lavazza

Proces otrzymywania niezwykle aromatycznego smaku kawy rozpoczyna się od ręcznego zbioru ziaren, dzięki czemu marka ma pewność, iż do dalszej obróbki trafiają wyłącznie w pełni dojrzałe owoce. Dalej następuje wstępna selekcja, w trakcie której odrzucane są ziarna o niepożądanej barwie, kształcie oraz rozmiarze. W kolejnym etapie usuwa się skórę z ziaren i poddaje się je dalszej klasyfikacji, czyli ocenie smaku kawy przez profesjonalnych degustatorów.

 

W dalszej fazie, kawa trafia do odpowiednich pomieszczeń fabrycznych, gdzie w specjalnych workach ziarna oczekują na obróbkę termiczną, która wydobywa z nich cały aromat i smak. Sposób prażenia, czas trwania oraz temperatura obróbki to parametry warunkowane przez rodzaj kawy, jaki pragnie się uzyskać. W maszynach, pod wpływem strumienia gorącego powietrza, ziarna uzyskują odpowiedni aromat, smak, barwę oraz wagę. Wtedy też zostają schłodzone za pomocą prądów zimnego powietrza.

Etap końcowy przygotowywania kawy Lavazza do sprzedaży polega na spakowaniu uzyskanej mieszanki do odpowiednich opakowań, które utrzymują smak i aromat gotowych ziaren.

Popularne rodzaj kaw Lavazza

Obecnie marka Lavazza oferuje kawoszom szereg różnego rodzaju wyśmienitych i aromatycznych mieszanek kaw, wśród których znajdują się takie bestsellery jak Lavazza Crema e Aroma, Lavazza Qualita Oro, Lavazza Pienaroma, Lavazza Qualita Rossa czy Lavazza Caffe Espresso.

Każda z nich to mieszanka najwyższej jakości stworzona z precyzyjnie wyselekcjonowanych ziaren kawy, które nadają im niepowtarzalny smak i aromat. Ponadto dzięki tak dużej różnorodności kawy, każdy miłośnik tego  napoju znajdzie mieszankę dla siebie – niezależnie od tego, czy preferuje słabsze czy też bardziej intensywne napary.

Artykuł powstał we współpracy z Sklepkawa.pl - najlepsze kawy mielone i ziarniste.