23
Cz, Maj

Odżywianie

Wiele osób przy odchudzaniu popełnia błędy, które negatywnie wpływają nie tylko na efekty stosowanej diety, ale również na stan zdrowia. Jednym z nich jest stosowanie popularnych głodówek, które mają różne skutki. Wyjaśnijmy dziś sobie jak powinno się podejść do tego tematu.

 

Cała prawda o głodówce

Głodówka to częste zjawisko występujące głównie u osób walczących z nadmiarem kilogramów. Niestety bardzo często przynosi ona odwrotne do zamierzonych efekty. Wszystko przez kilka czynników. Po pierwsze do głodówki należy się dobrze przygotować stopniowo zmniejszając ilość kalorii w przyjmowanych posiłkach. Zmniejszyć należy również obfitość posiłków, można tu zastosować eliminację głównych składników jak np. mięsa. Podobnie wygląda sprawa po zakończeniu głodówki. Tutaj również nie można z dnia na dzień zacząć przyjmować dużych porcji jedzenia. Bardzo ważną sprawą jest również to, że podczas głodówki nie wolno rezygnować z przyjmowania płynów. Woda mineralna, czy soki warzywne będą podtrzymywać organizm przy normalnym funkcjonowaniu. Podczas długotrwałej głodówki co prawda dochodzi do niwelowania tkanki tłuszczowej, ale jednocześnie znikają białka, a węglowodany zaczynają być nieprawidłowo spalane. W związku z tym następuje zakwaszenie organizmu, zaburzenie funkcjonowania układu nerwowego, a co za tym idzie pojawiają się zaburzenia koncentracji i problemy z pamięcią. Jak już zostało wspomniane głodówka nie oczyszcza z toksyn. Do tego najlepiej nadają się np. dni sokowe. Tego rodzaju rozwiązanie dostarcza do organizmu witaminy i składniki mineralne, a także białko i wapń potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Głodówka jest bardzo szerokim tematem https://www.eatzone.pl/pl-PL/Blog Takie pojęcie stosowane jest również w medycynie gdzie zaleca się jej stosowanie przed niektórymi operacjami. Jednak bezpieczna będzie ona tylko wtedy, gdy nadzorować ją będzie lekarz.

Dieta pudełkowa – z nią można schudnąć

Świetną alternatywą dla osób, które nie wiedzą jak postępować przy odchudzaniu jest dieta pudełkowa. Daje ona możliwość dostarczenia do organizmu odpowiednich składników odżywczych i dobrze zbilansowanych kalorii. Wszystko za sprawą tego, że nad przygotowaniem menu czuwają doświadczeni kucharze i dietetycy. Dodatkowo ustalane przez nich plany są konsultowane z osobą zamawiającą dietę pudełkową, a co za tym idzie dopasowują się do jej wymagań nie tylko zdrowotnych, ale również smakowych. Zamawiając takie rozwiązanie cateringowe np. z https://www.eatzone.pl/pl-PL/Catering-dietetyczny/warszawa zyskuje się pewność, że posiłki będą przygotowane w sposób staranny i przy użyciu wartościowych składników. Niewątpliwym plusem jaki ma dieta pudełkowa jest wygoda, którą zapewnia użytkownikowi. Chodzi tu przede wszystkim o oszczędność czasu, który trzeba by przeznaczyć na szukanie składników, układanie menu, a także przyrządzanie posiłków. Dodatkowo dzięki niej nabiera się zdrowych nawyków, które pomagają pozbyć się myśli o stosowaniu niezdrowych głodówek.