22
Cz, Sie

Fot. Michał Mielniczuk

Rzeszów

Jak winiarstwo ma się na Podkarpaciu i jak wspierać  związane z nim tradycje mówili uczestnicy konferencji ?Winiarstwo szansą rozwoju rolnictwa i promocji Województwa Podkarpackiego?. Gości w urzędzie marszałkowskim przywitał wicemarszałek Lucjan Kuźniar.

Na Podkarpaciu winorośl pojawiła się w XI wieku. Wtedy to produkcją wina zajmowali się głównie zakonnicy. 300 lat później szansy na zarobek dopatrzyli się w tym fachu mieszczanie. I na tym koniec, bo kolejne stulecia sprzyjały bardziej importowaniu win węgierskich ze względu na mroźny klimat, który nie służył uprawie rodzimych winorośli. Dziś zdaniem Ewy Wawro, sekretarza Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia, uprawa winogrona, jak i sama produkcja win, szczególnie na Podkarpaciu, wróciła do łask.

1982 rok to symboliczna data uznana za odrodzenie się winiarstwa w Polsce ? mówiła E. Wawro. ? Wiąże się z nią pionierska działalność Romana Myśliwca, który 32 lata temu założył winnicę, ale też importował i testował przeróżne odmiany szczepów, tak by znaleźć ten odpowiedni dla polskiego klimatu ? podkreślała.

Dziś winnic na Podkarpaciu jest 150 i zajmują ok. 100 ha. W większości to uprawy od 20 do 30 arów. Szacuje się, bo pewnych danych nie ma, że w Polsce jest 500 winnic o łącznej powierzchni 1000 ha. W porównaniu z np. Francją, gdzie winnice zajmują 800 tys. hektarów w opinii Ewy Wawro nie mamy się czego wstydzić.  Przypomina ona, że większość podkarpackich winnic działa od niespełna 15 lat i wskazuje na jeden aspekt, który powinien być naszym atutem. Krótki staż może być bardziej atrakcyjny dla turystów pod kątem limitowanego towaru, który oferuje. Może kusić koneserów wina ze względu na niepowtarzalny smak produktu. Co zresztą już teraz się dzieje.

Podkarpackie wino jest znane i doceniane. To wyznacznik regionu ?mówiła. ? Na dowód marki jest ogromne zainteresowanie turystów, którzy specjalnie przyjeżdżają nie tylko żeby zobaczyć winnice, ale też spróbować wina ? zaznaczyła.

Za codzienną pracę i zaangażowanie winiarzy dziękował wicemarszałek Lucjan Kuźniar, który widzi sens organizacji podobnych konferencji, bo pokazują one jak  zmieniła się Podkarpacie, a szczególnie obszary wiejskie. Wicemarszałek Kuźniar zapowiedział, że samorząd w dalszym ciągu będzie wspierał działania sprzyjające rozwojowi winiarstwa w regionie.

Nasze działania jako samorządu województwa sprzyjały i w dalszym ciągu sprzyjać będą rozwojowi winiarstwa. Znajduje to odzwierciedlenie w zapisach najważniejszego dokumentu wyznaczającego kierunki rozwoju województwa jaki jest przyjęta przez sejmik województwa Strategia Rozwoju Województwa  - Podkarpackie 2020 ? poinformował wicemarszałek.

Konferencja ?Winiarstwo szansą rozwoju rolnictwa i promocji Województwa Podkarpackiego?, to nie tylko wina.  Mowa była też o podkarpackiej wołowinie, serach i rybach, które zresztą można było degustować w holu urzędu.